מונדיאל 2022 - פתוח גם לישראלים!
אחד מאירועי הספורט החשובים ביותר בעולם - גמר גביע העולם בכדורגל, ייערך השנה בין ה- 21 בנובמבר ל- 21 בדצמבר בקטאר, כפי שכולנו יודעים. זוהי הפעם הראשונה בה ייערך טורניר זה במזרח התיכון, וההתרגשות רבה. מה שלא כולנו ידענו עד כה, הוא שבעקבות הסכם שנחתם בין פיפא וממשלת ישראל, גם אנחנו, האוהדים מישראל, נוכל לרכוש כרטיסים למונדיאל 2022, לעלות על מטוס ולהגיע אל המשחקים עצמם, בקטאר, ללא צורך בדרכון זר או בויזה מסובכת להשגה. לפני ההודעה, היו ספקולציות רבות לגבי האם ישראלים יוכלו להשתתף במונדיאל 2022 מאז שהוכרזה קטאר כמארחת, וזאת כי קטאר לא מאשרת אשרות לדרכונים ישראלים, ובדרך כלל ישראלים חייבים להשתמש בדרכונים זרים כדי להיכנס. ההודעה על ההסכם סוף לשמועות ונמסרה בהצהרה משותפת של שר החוץ יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ושר הספורט צ'ילי טרופר, והיא תוצאה של משא ומתן קדחתני בכל הערוצים, שהסתיים בהתפתחות הפוליטית החשובה הזו. יש לציין שמארחת המונדיאל, קטאר, וישראל לא נרמלו את היחסים, ואין ביניהן יחסים דיפלומטיים. שר החוץ לפיד אמר: "האהבה לכדורגל ולספורט מחברת אנשים [ו] בין מדינות והמונדיאל בנובמבר פותחת עבורנו שער ליחסים חמים חדשים. אני מברך את כל השותפים ומחכה לתחילת התחרות". גם מנהלת פיפ"א אישרה ש"אזרחים ישראלים יוכלו להיכנס לקטאר במהלך המונדיאל ולצפות במשחקים, בדיוק כמו כל האוהדים ברחבי העולם", נאמר בהצהרה משותפת של משרדי ההגנה, החוץ והספורט של ישראל. אזרחים ישראלים, כמו זרים אחרים, יורשו לקבל ויזה מקוונת עם הוכחה של רכישת כרטיס, נכתב בהודעה. איך זה יקרה? לאחר רכישת כרטיסים למונדיאל בקטאר, אוהדי כדורגל יוכלו להגיש בקשה לכרטיס Haaya באופן מקוון. לאחר אישור, תעודת האוהד תשמש כוויזת כניסה ותאפשר הזמנת מקומות לינה וטיסות.
אופטימיות זהירה?
מאז ספטמבר 2020 נורמלה ישראל את היחסים עם שלוש מדינות ערביות - איחוד האמירויות הערביות, בחריין ומרוקו. היא גם הסכימה לעשות זאת עם סודן. ההסכמים הללו, בחסות נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ, פרצו אחרי עשרות שנים של הסכמה ערבית לפיה יש ליצור קשרים עם ישראל רק במקרה של הסכם שלום שיעניק לפלסטינים מדינה משלהם. אך, כאמור, לקטאר אין יחסים דיפלומטיים עם ישראל. יותר מכך - היא תומכת בחמאס וניתקה קשרים מסחריים עם ישראל ב-2009, לאחר המלחמה הראשונה מבין ארבע בין ישראל לחמאס. הקשרים המסחריים חודשו ב-1996, כאשר ראש ממשלת ישראל דאז שמעון פרס ביקר בבירת קטאר דוחא, ומאז שמרו המדינות על קשרים כלכליים ולא רשמיים. מקור דיפלומטי ישראלי אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי ההסכם המתיר לישראלים לנסוע למונדיאל אינו מתרחב לטיסות ישירות בין שתי המדינות. אז האם כל זה מצביע על כך שהיריבה של איחוד האמירויות, קטאר, עשויה להיות המדינה הבאה לנרמל את הקשרים עם ישראל, דבר שדוחא שללה עד כה בהיעדר מחויבות ל"פתרון שתי המדינות"? בעוד שלקטאר וישראל יש "יחסי עבודה" כפי שתיאר שר החוץ הקטארי, שייח' מוחמד בן עבדולרחמן אל-ת'אני, הוא אמר בראיון לפברואר 2022 לאתר החדשות Axios שזה יהיה "לא ריאלי" שדוחא תחתום על הסכם עם ישראל כמו איחוד האמירויות ובחריין. בקרב מדינות המפרץ, למרות שסעודיה אינה מכירה בישראל ואין לה קשרים רשמיים עם האומה היהודית, מאמינים כי שיחות בערוץ האחורי מתנהלות ומה שהתקשורת הערבית מכנה "עסקת המאה" עשויה להיסגר בסופו של דבר. החתימה על הסכמי אברהם ב-2020, אשר נרמלה את היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות ובחריין הייתה הישג היסטורי, אולם היו אלו שנים של שיחות, שנערכו לעתים קרובות בסתר, שסללו את הדרך לפריצת הדרך ב-2020 שתיווכה על ידי אמריקה.
האם נבחרת ישראל תשתתף במונדיאל 2022?
אז אמנם נוכל לטוס לקטאר ולהשתתף באופן פעיל באירוע הספורט ההיסטורי הזה, אבל לצערנו, לא נוכל לעודד שם את נבחרת ישראל. הפעם האחרונה שנבחרת ישראל העפילה לגמר גביע העולם בכדורגל הייתה בשנת 1970, והפעם היא לא הצליחה לעשות זאת וסיימה במקום השלישי בקבוצת המוקדמות שלה. ובכל זאת קרוב ל-15,000 ישראלים קנו כבר כרטיסים למונדיאל, וסוכנויות תיירות הפורט מעריכות כי בין 25,000 ל-30,000 ישראלים יוכלו לנסוע לקטאר כדי ליהנות מהטורניר. רוצים גם? כרטיסים למונדיאל 2022 עכשיו במחירים מעולים באתר לייב טיקטס!